Julen varer længe og koster mange penge, men der er steder, hvor du nemt kan spare på energien, uden det går ud over komforten.
Der laves mad til den helt store guldmedalje i julemåneden. Og netop i køkkenet er der gode muligheder for at spare på energien.
Før middagen
Efter middagen
Undgå madspild
De fleste anbefaler en rumtemperatur på 21o i opholdsrum, men det kan være fristende at skrue op for varmen – især når udetemperaturen nærmer sig frostgrader. Vær opmærksom på, at hver gang du hæver temperaturen med én grad, stiger dit varmeforbrug med mindst 5 %. Det kan altså godt betale sig at holde øje med termometret.
Hvis det er mørkt uden for, er det en god idé at trække gardinerne for eller lukke persiennerne ned. Gardinerne bremser ikke blot varmetabet fra vinduerne og holder kulden ude. De er også med til at skabe en hyggelig stemning i rummet, hvor tændte lys og dekorationer kommer til deres ret. Husk i denne forbindelse ikke at stille dekorationerne for tæt på gardinerne af hensyn til brandsikkerheden.
Hvis I er mange samlet et sted, eller der er tændt mange stearinlys, har du rig mulighed for rent faktisk at skrue ned for varmen. Du kan sagtens skrue 1-2 grader ned fra de anbefalede 21o, uden det kan mærkes.
Det er så smukt med alle lysene i mørket, men der er jo ingen grund til, at de er tændt, når du ikke er hjemme – eller vågen - til at nyde dem. Det er en rigtig god idé at tænde for det udendørs lys sidst på eftermiddagen og slukke dem igen, inden du går i seng. Så får du glæde af julestemningen, samtidig med du skåner elregningen.
Du kan også montere et tænd/sluk-ur, så din julebelysning tænder og slukker automatisk.
Landets genbrugsbutikker og secondhand-portaler bugner af varer, der fortjener et nyt liv. Det kunne være, at I kunne aftale, at årets pakkelegs- eller mandelgaver skulle være genbrug. Det er godt for både pengepung og miljø.
Hvis I er flere, der skal til samme arrangement eller fest, så arrangér at køre sammen. Samkørsel er både hyggeligt og billigere i brændstof.