KONSTANTs mål er at fastholde leveringskvaliteten via proaktiv kapacitetsplanlægning, så vi sikrer den effektive drift af elnettet i en fremtid, der elektrificeres, og hvor vedvarende energikilder kommer til at udgøre en endnu større del af energiproduktionen.
Som privatperson kan du få tilsluttet et solcelleanlæg til el-nettet, men der er visse tekniske krav og standarder, som skal overholdes for, at det er tilladt. Dette for at sikre, at alle, blandt andet sikkerhedsmæssige, forhold er i orden, inden et solcelleanlæg tilsluttes el-nettet.
Her kan du læse mere om regler og dokumentationskrav i forbindelse med tilmelding af solcelle-anlæg.
Regler og dokumentationskravSe den aktuelle status på din tilmelding af solcelle anlæg. For at se status, skal du bruge dit målernummer..
Læs mereHer kan du læse mere om summationsmålere samt bestille udskiftning af din måler.
Summationsmåler
Fra den 27. april 2019 gælder nye regler for nettilslutning af produktionsanlæg. De tekniske betingelser findes på Green Power Denmarks hjemmeside og er fastsat med hjemmel, i ’KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/631 af 14. april 2016, om fastsættelse af netregler om krav til nettilslutning for produktionsanlæg’ (RfG’en) og i Elforsyningsloven.
Se reglerne på greenpowerdenmark.dk
For at du lovligt kan gøre brug af den strøm, som dit nettilsluttede solcelleanlæg producerer, og have muligheden for at sælge en eventuel produktion, du ikke selv når at forbruge, kræver det, at dit anlæg er godkendt hos netselskabet og oprettet i elmarkedet, og at anlægget er indrapporteret i Energistyrelsen stamdataregister.
El-producerende anlæg, som solceller, skal tilmeldes via installationsblanket.dk af en autoriseret elinstallatør. Derudover skal der indsendes dokumentation for anlægget.
Se mere om den nødvendige dokumentation her.
Er anlægget over 125 kW, skal der laves en nettilslutningaftale. Læs mere om nettilslutningsaftaler her.
Når vi har modtaget korrekt og komplet dokumentation, kan vi behandle tilmeldingen.
For at kunne behandle tilmeldingen af et el-producerende anlæg, skal vi bruge dokumentation.
Dokumentationen er nødvendig, da KONSTANT er ansvarlig for, at anlægget lever op til gældende krav, ligesom vi også skal sørge for en vis kvalitet og stabilitet i elnettet.
Derudover bruger vi dokumentationen til at oprette anlægget i elmarkedets DataHub og i Energistyrelsens stamdataregister.
Behandlingstiden afhænger primært af, om vi har modtaget fyldestgørende og korrekt dokumentation. Er det ikke tilfældet, er vi nødt til at bede din installatør om yderligere eller ny dokumentation.
Derudover er der mange, der ønsker at få solcelleanlæg, eller som vil udvide et eksisterende. Det påvirker naturligvis også behandlingstiden.
I forbindelse med sagsbehandling af tilmelding vurderes anlæggets størrelse i forhold til elnettets styrke.
Er anlæggets størrelse 11 KW eller over, laves en særskilt beregning. Beregningen viser om elnettet i området omkring installationsadressen kan håndtere et el-producerende anlæg af den pågældende størrelse.
Når vi har modtaget al nødvendig og korrekt udfyldt dokumentation, og kan godkende anlægget, opretter vi anlægget i Energistyrelsens stamdataregister.
Dernæst giver vi installatøren besked, via en anvisning, der oplyser at anlægget er godkendt, GSRN-nummeret og den dato anlægget må tilsluttes (idriftsættelsesdato).
Derudover sender vi en faktura til anlægsejeren for selve sagsbehandlingen. Både GSRN-nummer og idriftsættelsesdato står på fakturaen.
Den dato, hvor anlægget må tilsluttes, bliver anlægget oprettet i elmarkedet, og hvis der er indgået en aftale med en produktionselleverandør, vil denne kunne aftage den strøm, som du ikke selv når at forbruge i det øjeblik, den produceres.
Solcelleanlæg kan skifte ejer af flere årsager. Det kan f.eks. ske i forbindelse med salg af et hus hvor der er monteret solceller, skilsmisse eller ved bobehandling.
Når der sker ændringer i ejerforholdet, er det anlægsejers ansvar at ændringen registreres, så Energistyrelsen får besked. Det kan bl.a. ske gennem borger.dk for private og virk.dk for virksomheder.
Her kan du læse mere om ændrede ejerforhold, samt hvordan du skal forholde dig.
Formålet med Fællesregulativet er at sikre, at alt elektrisk materiel mellem forsyningsnettet og netselskabets måling, vælges og installeres på en sådan måde, at driftssikkerheden bliver optimal. Fællesregulativet findes her.
Tilslutningsbestemmelser er en række bestemmelser, der regulerer forholdet mellem netkunden og netselskabet.
Elinstallatøren skal være opmærksom på, at KONSTANT har supplerende bestemmelser i forhold til Fællesregulativet 2022. De supplerende/ændrende bestemmelser fremgår af selskabets Tilslutningsbestemmelser
Hvis dit eksisterende anlæg er godkendt til pristillæg, årsabaseret eller timebaseret nettoafregning, må anlægget ikke udvides.
Fravælger du pristillæg, årsbaseret- eller timebaseret nettoafregning, er der mulighed for at anlægget kan udvides. Det afhænger af KONSTANTs vurdering i forhold til elnettet.
Læs om reglerne vedrørende ændringer af anlæg her.
Vær opmærksom på, at hvis man udvider eller på anden vis ændrer sit anlæg, vil det være det samlede anlæg, der skal overholde de gældende krav.
Når vi har godkendt anlægget, sender vi godkendelsen (anvisningen) til elinstallatøren. Anlægget må tidligst sluttes til elnettet på den dato, der er angivet i anvisningen.
Hvis anlægget tilsluttes uden det er godkendt, startes en rykkerproces, hvor du bliver bedt om at frakoble anlægget. Sker det ikke, kan det resultere i, at vi kommer ud på adressen og frakobler anlægget, eller at vi lukker for elforsyningen.
Vil du sælge den del af din produktion, du ikke selv når at forbruge, skal du kontakte en produktionselleverandør. I den forbindelse skal du bruge dit GSRN-nummer. Det finder du på fakturaen for sagsbehandlingen.
En produktionselleverandør aftager den strøm, du evt. har i overskud, hvis dit anlæg producerer mere el, end du selv bruger.
Et GSRN-nummer er et 18 cifret unikt nummer, der tildeles dit solcelleanlæg. Nummeret fremgår af både anvisning og faktura, der sendes, når anlægget er godkendt.
Er din måler en fasemåler, har du ret til at få skiftet måleren til en summationsmåler. Det forudsætter, at du har et godkendt produktionsanlæg, og du skal selv afholde udgiften. Læs mere om summationsmålere her.
Prisen for målerudskiftningen opkræves på din elregning.
Du kan tjekke om din måler er en fasemåler her. På samme side kan du bestille en summationsmåler.
Der opkræves et administrationsgebyr for sagsbehandlingen af tilmeldingen. Gældende gebyrer kan findes her.
På Eloverblik.dk kan du bl.a. se, hvem din elleverandør er.
Du kan også finde din effektgrænse, målernummer og målepunktsID/aftagenummer.
Sådan gør du:
Har du tilknyttet et målepunkt, kan du nu se info om dit/dine målepunkt(er), herunder dit målepunktsID/aftagenummer, og hvem din elleverandør er, samt eksportere dine data:
Klikker du på målepunktsID’et, kommer du til "detaljer". Her kan du bl.a. se din effektgrænse ved at klikke på ”Stamdata”: