Solceller er en del af den grønne omstilling. Solceller udnytter solens rene og vedvarende energi til at skabe CO2-neutral strøm og er hermed med til at modvirke den globale opvarmning.
Med et solcelleanlæg eller et andet VE-anlæg kan du producere strøm til både dit hjem og til elnettet.
Producerer dit solcelleanlæg mere strøm, end du kan nå at bruge derhjemme, skal du indgå en aftale med en produktions-elleverandør, som vil købe din overskudsproduktion.
Læs mere om regler og procedure for tilslutning her.
Producerer dit solcelleanlæg mindre strøm, end du forbruger, køber du den manglende strøm hos din selvvalgte elleverandør.
Elmåleren fra KONSTANT er indrettet sådan, at den kan måle, om du modtager strøm, eller om du leverer strøm til elnettet.
Dit forbrug og din eventuelle overskudsproduktion registreres nemlig i to separate tælleværker i elmåleren. Som udgangspunkt viser din elmåler kun dit forbrug. Din eventuelle overskudsproduktion bliver dog også målt, selv om det ikke er direkte synligt på elmåleren.
For at du kan se, hvor meget overskudsproduktion du har, skal din elmåler programmeres. Programmeringen af din elmåler vil normalt ske inden for 14 dage. Du behøver ikke henvende dig til KONSTANT, da dette foretages automatisk, når KONSTANT har behandlet en tilmelding af solcelleanlægget.
Husk at din elmåler ikke viser, hvad dine solceller har produceret, men derimod registrerer din elmåleren din eventuelle overskudsproduktion og dit forbrug. Vil du vide præcis, hvad dit solcelleanlæg har produceret, skal du have installeret en måler beregnet kun for solcelleanlægget (nogle solcelleanlæg har præinstalleret en tæller direkte på anlægget).
Har du spørgsmål om målingen, er du meget velkommen til at kontakte afdelingen for Nettilslutning på telefon 7929 2620.
Tilmelding af nye elproducerende anlæg sker gennem installationsblanket.dk – for ændringer af eksisterende anlæg eller afmelding, se længere nede på siden.
Tilhørende dokumentation vedhæftes på sagen eller fremsendes via e-mail til ve-anlaeg@konstant.dk med reference-nummeret, fra installationsblanketten, i emnefeltet.
Nedenfor finder du dokumentationskrav for nye anlæg. Derudover kan der være omstændigheder, der gør, at KONSTANT har brug for yderligere dokumentation for at kunne behandle tilmeldingen.
De oplyste krav forudsætter, at inverter/inverterne er registreret på positivlisten. Du finder Green Power Denmarks positivliste her.
Vær opmærksom på, at inverterens navn skal være nøjagtig angivet i dokumentationen, i forhold til positivlisten.
Hvis der i forvejen er registreret et produktionsanlæg på den pågældende måler, er der tale om et eksisterende anlæg.
Findes der et eksisterende anlæg, og skal du tilmelde en inverter mere og/eller flere paneler på samme måler, er der tale om en udvidelse.
Du kan læse mere om ændring af eksisterende anlæg her.
Er dit anlæg godkendt til pristillæg, årsbaseret- eller timebaseret nettoafregning, kan dit anlæg ikke udvides uden at det falder udenfor den ordning, anlægget oprindeligt er godkendt til.
Det betyder, at anlæggets effekt ikke må øges, ved at opsætte flere paneler eller en større inverter.
Ved udvidelse af anlæg, skal der fremsendes dokumentation for hele det samlede anlæg. Det vil sige for både den eksisterende del, og udvidelsen.
I forbindelse med sagsbehandling af udvidelsen, tjekker vi den eksisterende inverter i forhold til Positivlisten. Er inverteren ikke på Positivlisten, betragtes hele det samlede anlæg (inklusiv udvidelsen) som ikke værende på positivlisten. Det medfører øgede dokumentationskrav.
Hvis dele (inverter eller paneler) af dit anlæg udskiftes, kan du uden problemer udskifte dem, så længe de erstattes af komponenter af samme mærke og type som den oprindelige, eller at der skiftes til en model der er teknisk svarende.
Er det inverteren der skiftes, bør du sikre at den nye inverter er på Green Power Denmarks positivliste.
I forbindelse med udskiftning af komponenter skal du, som anlægsejer, sikre dig at ændringen ikke øger den oprindeligt godkendte effekt. Sker det, kan anlægget falde udenfor den oprindelige afregningsgruppe.
Netselskabet skal have besked via installationsblanket.dk når der er tale om udvidelse, reducering eller nedtagning af anlæg. Når anlægget udvides eller reduceres, er det desuden nødvendigt med dokumentation af det nye samlede anlæg.
Er dit solcelleanlæg blevet afmonteret eller er der planer om at nedtage det, skal du kontakte din elinstallatør.
Installatøren er, jf. Fællesregulativet stk. 2.3, ansvarlig for at afmonteringen er foretaget korrekt, og for at afmelde anlægget via installationsblanket.dk.
Herefter sørger netselskabet for at registrere afmeldingen ved Energistyrelsen.
Hvis du, efter afmeldingen, ønsker samme eller et andet anlæg tilsluttet, vil anlægget få en ny tilslutningsdato. Det betyder, at anlægget kan falde uden for den ordning, det oprindelige anlæg hørte under.