Alle KONSTANTs kabelskabe står som udgangspunkt på sikre placeringer, men vi i gang med at klimasikre kabelskabe, der er placeret på steder, der kan være udsatte ifm. ekstremt vejr. Det er f.eks. havneområder, kystlinjer eller vådområder. Her udskifter vi de almindelige skabe med de såkaldte højvandsskabe.
Alle KONSTANTs kabelskabe står som udgangspunkt på sikre placeringer, men vi i gang med at klimasikre kabelskabe, der er placeret på steder, der kan være udsatte ifm. ekstremt vejr. Det er f.eks. havneområder, kystlinjer eller vådområder.
I længerevarende perioder med forhøjet vandstand kan vi risikere, at vores kabelskabe står og sopper i vand med enten strømafbrud eller materielle skader til følge. Det kan afværges ved at udskifte de normale kabelskabe med højvandsskabe.
Et højvandsskab er et helt normalt kabelskab, hvor der er sat et ekstra stykke ind i bunden, så skinner mm. flyttes ca. en halv meter længere op. Dermed mindskes risikoen for strømafbrud og tæring af ledninger, sikringer mm.
Ved meldinger om ekstremt vejr, træder vores beredskab i kraft. Beredskabet overvåger bl.a. DMIs vandstandskort, der viser, hvor og hvornår vandstanden stiger.
I særligt kritiske tilfælde kan det være nødvendigt at foretage sikkerhedsudkoblinger – dvs. et planlagt afbrud – som gardering mod kortslutninger, der kan forårsage strømafbrud ude ved kunderne og/eller materiel skade på skab og indmad.
I forbindelse med vinterens snestorm oplevede vi en 20 års-hændelse i Grenaa Havn. Her peakede vandstanden den 22. december kl. 7.10 med 159 cm. Vores driftsfolk vurderede på baggrund af meldinger fra montører på stedet, at det var nødvendigt at lave en præventiv udkobling for at sikre strømforsyningen til hele området. Alle kabelskabene på havnen er i dag udskiftet til højvandsskabe, der kan modstå højere vandstand.
Højvandsskabe er ikke noget nyt i KONSTANT, men der kommer løbende nye steder til, som vi karakteriserer som højrisikoområder, og hvor vi gerne vil være på forkant med situationen.
Et ekstra lag på vores GIS-kort, der viser vandstandsmålinger, giver os mulighed for at afdække, hvornår der bliver ”blåt” omkring vores skabe. Det hjælper os i forhold til at vurdere, om der skal igangsættes udskiftning af kabelskabet.
Højvandsskabene er dermed med til at understøtte vores ønske om at bidrage til en effektiv, bæredygtig og fremtidssikker energiforsyning for alle.