« Gå til nyhedsoversigt

Sommerhus-boom i Danmark presser elnettet: Gode råd til at nedbringe belastningen i vinterhalvåret

Her er seks gode råd til at nedbringe belastningen i vinterhalvåret
Siden corona brød ud, er vi danskere strømmet ud i de danske sommerhuse som aldrig før, og de nye atypiske forbrugsmønstre ventes også at øge belastningen af elnettet i vinterhalvåret. Her giver Afdelingschef for Drift og Vedligehold i KONSTANT, Brian Guldbæk seks gode råd til, hvordan man bruger strømmen smartere og belaster elnettet mindst muligt, når temperaturerne bevæger sig mod nul.

Danskerne vil i sommerhus som aldrig før. Corona-pandemiens restriktioner på rejser uden for landets grænser har fået danskerne til at valfarte til i forvejen velbesøgte feriebyer. Det er en tendens, der forventes at fortsætte nu, hvor sommeren er gået på hæld og uldtrøjen snart bliver fundet frem.

Konsekvensen er ifølge KONSTANT, at der vil ske en øget belastning på elnettet, da sommerhuse generelt har en væsentlig lavere isoleringsevne end helårshuse, og derfor kræver et markant forøget varmeforbrug. Det falder sammen med et generelt større behov for eksempelvis at kunne oplade elbiler og anvende elektronik såsom computere og tablets.

- Som konsekvens af coronapandemien forventer vi, at flere fremover vil holde ferie i sommerhus – også i perioder, hvor temperaturerne er lave, og varmeforbruget derfor stiger. Det skaber et større, kontinuerligt pres på elnettet, og det skal man som el-leverandør og forbruger forholde sig til. Det er en af grundene til, at vi som netselskab løbende investerer i at udbygge og vedligeholde elnettet, så vi også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed, når belastningen fremover intensiveres i de atypiske sommerhusmåneder, siger Brian Guldbæk, der er Afdelingschef for Drift og Vedligehold i KONSTANT, som er en del af NRGi-koncernen.

Sommerhusejere kan gøre en forskel
I Danmark går vi en fremtid i møde, hvor elforbruget vil stige betydeligt. Netop derfor er det ifølge Brian Guldbæk afgørende, at vi alle sammen bliver bedre til at udnytte strømmen på den rigtige måde. Det gælder også sommerhusejerne.

- Som sommerhusejer eller lejer kan man være med til at mindske belastningen ved at overveje, hvordan huset er isoleret, og hvordan og hvornår man bruger meget strøm. Vi skal blandt andet tilegne os nye vaner, så vi i højere grad spreder vores forbrug over døgnets 24 timer. På den måde kan vi bedre grad udnytte strømmen, når den produceres af for eksempel vindmøller og solceller, hvilket samtidig vil smitte positivt af på klimaregnskabet, siger Brian Guldbæk.

Sådan bruger du strømmen smartere og skåner elnettet:

  • Flyt så meget af dit forbrug som muligt uden for spidsbelastningsperioden (kl. 17-20)
  • Har du mange større strømkrævende apparater, anbefales det at lade dem op på forskellige tidspunkter eller have dem tilsluttet, når du skal bruge dem
  • Er sommerhuset forsynet med gammel el-infrastruktur og kabler, bør du få det efterset og eventuelt renoveret
  • Elforbruget kan mindskes betydeligt ved at sikre en korrekt isolering af huset og eksempelvis udskifte el-radiatorer med varmepumper
  • Få en autoriseret elinstallatør til at sikre, at belastningen er jævnt fordelt på de tre faser
  • Har du mere end én elbil, bør du lade en bil ad gangen