« Gå til nyhedsoversigt

Elforsyningsselskaber indgår samarbejde for at sikre stabilitet i fremtiden

Det danske elforbrug er stigende, og det gør løbende vedligehold og udskiftning af komponenter i elforsyningen vigtigere end nogensinde før. I kampen for at fastholde en stabil elforsyning og effektivitet iværksætter fem elselskaber et samarbejde, der skal sikre optimal udskiftning af el-komponenter fremover.

For de danske elforsyningsselskaber er udskiftning og vedligehold af komponenter en afgørende del af arbejdet med at sikre en stabil elforsyning. Derfor er elforsyningsselskaberne KONSTANT Net, Dinel, Trefor El-net, Thy-Mors EnergiService og RAH nu gået sammen om at implementere et nyt asset management-system, der skal gøre det nemmere at ramme det optimale tidspunkt for udskiftning af komponenter.

”Vi er rigtig glade for, at vores samarbejdspartnere også kan se fordelene ved at udskifte komponenter ud fra nogle mere nuancerede parametre end tidligere. Der er nemlig mange faktorer, som komponenterne bliver påvirket af, der gør behovet for udskiftning individuelt,” siger Michael Grønhøj, som er netchef i KONSTANT Net.

Det nye system estimerer behovet for udskiftning på baggrund af gennemsnitslevetid, data, teknisk vurdering og faglig kvalitetssikring.

Hver for sig om en fælles sag
Hvert af de fem elforsyningsselskaber er gået med i samarbejdet for at sikre en stabil elforsyning til egne kunder, men i det store hele er værdien langt større.

”Der er en enorm mængde af transformere og kabler, som skal skiftes inden for de næste ti år. En såkaldt udskiftningspukkel, som vil få store økonomiske og ressourcemæssige konsekvenser, hvis ikke de enkelte komponenter udskiftes på det optimale tidspunkt. Ved at løfte i flok tager vi teten og driver processen frem mod en løsning, der gavner os alle sammen,” siger Michael Grønhøj.

Forskellige behov kræver forskellige løsninger
Ikke to el-komponenter har samme levetid. Selvom de er produceret og monteret på samme tidspunkt, er det i sidste ende faktorer som placering, belastning og nedbrud, der har indflydelse på behovet for udskiftning.
”Det rette tidspunkt for den enkelte komponent findes ved at kombinere menneskelig faglighed men teknologisk evne til at overskue store mængder af information. Resultatet er en stabil elforsyning, men der er også en intern dimension. Prioriteringslisten giver nemlig alle os medarbejdere i elforsyningerne mere overskud til at fokusere på andre vigtige arbejdsopgaver.” afslutter Michael Grønhøj.

Implementeringen af asset management-systemerne fra selskabernes fælles driftsselskab VISUE A/S kommer til at foregå frem mod juni 2021.

Yderligere oplysninger:
Michael Grønhøj, netchef i KONSTANT Net, tlf. nr. 2084 1350 eller mail: mg@konstant.dk