TIL GAVN FOR PENGEPUNG OG MILJØ

ENERGIBESPARELSER I HVERDAGEN

Vi bruger strøm til mange ting, og uden at tænke meget over det tænder vi for stikkontakten og voila: Så er der strøm!

En gennemsnitslig husstand bruger omkring 4.000 kWh om året. Fordelingen ser således ud:

 • 39 % underholdning
 • 20 % vask
 • 10 % madlavning
 • 12 % køl/frys
 • 12 % belysning
 • 6 % opvarmning
 • 1 % småapparater.

Fordelingen af strømforbrug har ændret sig radikalt. Ser vi på, hvad en almindelig familie på to voksne og to børn bruger strøm til i dag, så står underholdning for 39 % af vores elforbrug, hvorimod vi kun bruger 10 % af vores strøm til at lave mad derhjemme. For 10 år siden brugte vi kun 16 % på underholdning, hvorimod madlavning stod for 17 %.

Vi kan med små ændringer i vores energivaner spare på vores elforbrug.

Her på siden får du vores bedste spareråd. Du finder ikke blot sæsonens 10 sparetips. Vi har også sammensat en række sparertemaer, som du kan dykke ned i, når du har lyst. Sparerådene er enkle at bruge og kan give dig og din husstand store energibesparelser i hverdagen.

Nederst på siden finder du vores link til vores brochurer med årstidsbestemte sparetips samt en oversigt over standby-forbruget for de mest gængse apparater i boligen.

INDEKLIMA OG BESPARELSER

FERIE I FRITIDSHUSET HELE ÅRET RUNDT

Vi benytter ofte fritidshusene hele året. Uanset om du holder din sommerferie, efterårsferie eller juleferie i fritidshuset, er det en god idé at se på, om det trænger til en ny varmeform, energiruder eller andre energiforbedringer. Det kan både give et bedre indeklima og en lavere varmeregning.

Udluftning
Sørg også for at lufte ud for at skabe et godt indeklima. Det er en god idé at lufte ud 2-3 gange om dagen. Lav evt. gennemtræk i 5-10 minutter. Det giver frisk luft i sommerhuset og et godt indeklima.

Hold på varmen med energiruder
Er vinduerne i dit fritidshus af ældre dato, så kan du overveje at indsætte energiruder – det er næsten lige så energieffektivt som helt nye energivinduer. Energiruder holder ca. dobbelt så godt på varmen som almindelige termoruder. Skal I have helt nye vinduer, så vælg A-mærkede.

Skift til en varmepumpe
Hvis du har elvarme i sommerhuset, kan du overveje at skifte varmeform. Erstatter du eksempelvis fritidshusets el-radiatorer med en varmepumpe, får du både et bedre indeklima og et mindre elforbrug. Ved hjælp af et GSM-system kan du desuden tænde varmepumpen hjemmefra. På den måde er du sikker på at ankomme til et tørt og opvarmet sommerhus.

Hvis du benytter sommerhuset hele året, kan der være behov for at montere en større og kraftigere varmepumpe, end hvis du kun er i sommerhuset i sommerferien. Få installatøren til at dimensionere varmepumpen, så du får den rigtige størrelse, og spørg ind til varmepumpens SCOP (effektivitet).

Find yderligere information og se Energistyrelsens varmepumpeliste på SparEnergi.dk

Hvis du supplerer med brændeovn
Hvis du varmer sommerhuset op med elvarme, supplerer du måske med brændeovn på de kølige sommerdage. Er brændeovnen gammel, bør du skifte den ud med en ny svanemærket model. Den udnytter brændets energiindhold med mindst 73 %.

Korrekt fyring og en god brændeovn har stor betydning for, hvor meget ovnen påvirker miljøet.

Derfor anbefaler Miljøstyrelsen følgende:

 • Brug rent og tørt træ
 • Sørg for rigeligt luft til brændingen
 • Fyr lidt ad gangen
 • Tjek røgen – den skal være næsten usynlig

Se mange flere tips og tricks til at spare på energien i sommerhuset på SparEnergi.dk.

LUK FRITIDSHUSET NED FOR VINTEREN

Hvis du ikke bruger dit sommerhus i vinterhalvåret, er det en god idé at investere lidt tid i at få det lukket ordentligt ned. Tiden er givet godt ud, ad en grundig nedlukning kan spare dig for ærgrelser og penge.

 • Gå husets udvendige flader igennem og tjek for skader. Sørg for at få udbedret eventuelle utætheder
 • Tjek tagrender, nedløb og skotrender og fjern snavs og blade
 • Luft grundigt ud for at fjerne fugt, og lad skabslåger og indvendige døre stå åbne
 • Sluk for vandet på husets hovedhane og tøm systemet for vand for at undgå frostskader
 • Tøm cisterne, kumme, varmtvandsbeholder, vaske- og opvaskemaskiner mm. for vand
 • Træk alle elektriske apparater ud af stikkontakten, så du ikke kommer til at betale for unødvendig standbyforbrug

Se også videoen ”Luk sommerhuset ned” på sparenergi.dk.

Selvom du lukker dit sommer- eller fritidshus grundigt ned, er det også en god idé at tilse det et par gange i løbet af vinteren.

SPARETIPS

TOP 10 FOR VINTEREN

Høkasse: Brug simretiden på andre gøremål


Du kan spare tid og penge ved at lave noget af maden i en høkasse eller termoboks. Høkasser er velegnede til grød, hjemmelavet yoghurt og andre retter, der kræver lang tilberedningstid, idet isoleringen kan holde temperaturen konstant længe. Du kan eksempelvis spare ca. 75 % i elforbrug ved at koge risengrøden færdig i en høkasse. Husk altid at stille din grød og andre retter i køleskabet, og lad dem ikke køle ned på køkkenbordet.

Høkasseyoghurt
Ingredienser: 1 liter mælk. 1 dl yoghurt naturel
Opvarm mælken i en gryde til omkring 85-90 grader (lige under kogepunktet). Lad mælken afkøle til omkring 40-45 grader. Bland yoghurten i mælken og placer blandingen i en høkasse eller termoboks i seks til otte timer. Rør yoghurten igennem til den blank. Server med frisk frugt, honning eller müesli.

Udelys: Tryghed og hygge uden at sprænge budgettet


Det er hyggeligt at have lys udenfor i den mørke tid. Lad ikke lyset stå tændt i dagtimerne, men sæt et ur eller et skumringsrelæ til at sikre, at lyset er tændt når du har brug for det. Du kan også tilknytte en bevægelsessensor, så lyset først tænder, når du bevæger dig. På den måde får du glæde af lyset, når du skal bruge det.

Lys i mørket med lyskæder


I vinterhalvåret tænder vi mange lyskæder både inde og ude. Hvis du har en ældre lyskæde med almindelige glødepærer, så skift pærerne eller hele lyskæden ud til en LED-lyskæde. De har en længere levetid og et lavere energiforbrug. Du kan nemt spare 150 kr. i strøm på en enkelt lyskæde.

Nyt komfur: Hvad er mest energi- og miljørigtigt?


Vil du spare flest penge på den energi, du bruger til at lave mad, skal du vælge induktionskomfur. Vil du vælge den mest miljørigtige måde at lave mad på, skal det ske på et gaskomfur. Det er dog ikke typen af komfur, der betyder mest for energiforbruget. Det er derimod måden du anvender det på. Husk at sætte låg på gryden, så det slutter tæt. Uden låg bruges der tre gange så meget strøm. Sørg også for, at grydens bunddiameter passer til kogepladen. Og hvis det er muligt, så tilbered maden i en gryde på kogepladen i stedet for i ovnen. Det kan give op til 70 % besparelse.

Nyt fjernsyn: Vælg energimærke A++ eller A+++


Elforbruget på fjernsyn kan svinge meget fra model til model. Forskellen kan være helt op til 130 kWh om året for et 55”tv, hvilket giver en forskel på elregningen på op til 300,-. Husk, at ældre fjernsyn kan bruge meget mere strøm end det.  Du kan derfor spare penge ved at vælge et tv med energimærke A++ eller A+++.  Husk også, at jo større tv’et er, desto højere elforbrug har det. 

Luft til luft-varmepumpen kræver meget lidt vedligehold


Der er både opladere, fjernsyn og spillekonsoller på et teenagerværelse i dag. Lyset står ofte tændt, og apparaterne kommer nemt til at stå med strøm på, selvom man ikke bruger dem. Der kan derfor være mange penge at spare ved at slukke alt på værelset, når man går ud af døren.

Der er stor forskel på, hvor meget de enkelte apparater bruger i standby, men en god tommelfingerregel er, at hvis du slukker på kontakten, så bruger de i hvert fald ikke noget!

Lækker julemad med el-god samvittighed


Vi laver rigtig meget mad til jul, og elforbruget stiger i takt med, at retterne bliver tilberedt. Du kan lave den lækreste julemad og samtidig spare på elforbruget ved at lave følge nogle spareråd. Du kan sagtens tilberede flere retter i ovnen samtidig, uden at de kommer til at smage af hinanden. Hvis du tilbereder kød samtidig med kartofler og kage, kan der spares ca. 60 % af ovnens elforbrug. I en varmluftovn kan man bruge flere plader på samme tid. 

Hold varmen


Dine radiatorer virker mest optimalt, hvis de alle yder lige meget. Hvis du har tre radiatorer i stuen, skal de alle tre stå på eksempelvis 3, så yder de bedst, og du får mest varme for pengene. Ud over den varmeøkonomiske fordel er det også ofte mere behageligt med en jævnt fordelt varme i lokalet.

I rum, du ikke bruger, eller hvis du foretrækker at sove køligt, kan du skrue ned for varmen. Det er sjældent en god idé at slukke helt, for så risikerer du, at rummene bliver fugtige. Husk også at lufte ud, selvom det er koldt udenfor. 5 minutters frisk luft to gange om dagen gør underværker for dit indeklima.

Luft til luft-varmepumpe kræver meget lidt vedligehold


Der er mange fordele ved en luft til luft-varmepumpe. Den kan give væsentlige varmebesparelser, forbedre indeklimaet og så kræver den ikke meget vedligehold.

Det er dog en god idé at tjekke filtrene på varmepumpens indedel og støvsuge filtrene en gang imellem. Hold også øje med, at udedelen ikke er fyldt med blade og snavs. Hvis filtrene er beskidte, kan det forringe varmepumpens effektivitet.

Se dit elforbrug på timeniveau


Følg dit elforbrug time for time og få overblik over, hvor meget el du bruger, når du vasker tøj, laver mad, ser tv eller når du sover om natten. Alene det at blive mere bevidst om dit forbrug påvirker dig, så du kan spare op til 10 % på elregningen, hvilket i en gennemsnitslig husstand svarer til en besparelse på 400 kWh eller 880 kroner om året.

De fleste elleverandører tilbyder deres kunder en forbrugsvisning via hjemmeside og/eller App. Kontakt din elhandler for at få adgang til din oversigt.

Sådan sparer du på energien

Gode elvaner: Standbyforbrug, elspareskinner mm.

Sænk standbyforbruget

En del af en husstands samlede elforbrug går til standbyforbrug. Det er derfor en god idé at minimere standbyforbruget, hvor det er muligt.

Standbyforbrug er den strøm, som husstandens el-apparater bruger, når du ikke slukker for dem på stikkontakten.

Ældre apparater kan have et meget højt standbyforbrug. EU har dog stillet krav om, at nye apparater maksimalt må have et standbyforbrug på 1 watt, at de selv slukker, at de selv automatisk går på standby, og at de skal generelt være mere energieffektive.

Dit standbyforbruget afhænger af flere ting: hvor mange apparater, der står standby, hvor energieffektive apparaterne er, når de står på standby, og din adfærd omkring brugen af dem.

Du kan reducere standbyforbruget ved at slukke for apparaterne - på stikkontakten eller ved at trække stikket ud. Men for enkelte apparater skal man dog passe på med dette, da de eksempelvis kan miste program- og tidsindstillinger, hvis de slukkes helt.

Eksempler på apparater, der bruger standbystrøm:

 • Digital modtager: Elforbruget og standbyforbrug for digitale modtagere svinger en del fra apparat til apparat. Det kan faktisk variere mellem 15-150 kWh om året. Du bør derfor slukke for den digitale modtager på stikkontakten, når du ikke ser tv.

 • Pc og printer m.v.: Pc og printer bruger meget energi, når de står standby. Også selv om skærmen ikke viser noget billede. Sluk derfor for din pc og printer på stikkontakten eller træk stikket ud af stikkontakten.

  Man kan spare yderligere energi ved at bruge pc'ens energisparefunktioner. Sæt tiden, før maskinen går ned i energiforbrug (deep sleep), til kort. Og vær opmærksom på, at en screeensaver ikke er en energisparefunktion. Flere og flere pc’ere og printere bruger energi, selv når der slukkes på apparatets afbryder. Man skal slukke på stikkontakten, for at apparaterne ikke bruger energi.

 • Internetudstyr: Man kan med fordel slukke for internetudstyret, når det ikke bruges. Det er også en god idé at købe en alt i en-internetboks, idet flere funktioner i én boks er energibesparende.

 • Parabolantenne/dekoder: Parabolantenne/dekoder skal stå standby for at fastholde satellitsignalet. Indstil apparatet, så det kun er kontrollampe/lysdiode, der er tændt. Hvis apparatet også viser kanalnummeret, bruger det betydeligt mere energi.

 • Ure og kontrollamper: Apparater som eksempelvis ovne og mikrobølgeovne har et indbygget ur, der konstant bruger el. Bruges de indbyggede ure ikke, så sluk på stikkontakten.

  På mange vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tørretumblere lyser kontrollamper, når maskinerne ikke er i brug. Dette medfører, at der bruges el. Sluk derfor for apparatets afbryder, så snart vaske/tørreprogrammet er afsluttet.

 • Småapparater: Mange apparater har et lille, men konstant elforbrug. Det gælder f.eks. telefonsvarer, transformer til halogenlampe, ISDN, bevægelsesmelder, trådløs telefon, opladere til diverse småapparater (som mobiltelefoner, ministøvsugere, barbermaskiner, boremaskiner, elektrisk tandbørste m.v.).

For nogle af disse apparater kan der ikke gøres noget ved forbruget, fordi man i princippet skal kunne ringes op hele døgnet. Hav energiforbruget i tankerne ved investering i sådanne apparaterne.

Transformeren til lavvolthalogenlamper bruger el, selv om lyset ikke er tændt, hvis lampens afbryder er placeret mellem transformeren og lampen. Dette er især tilfældet for lavvolthalogenlamper af typen bordlamper, standerlamper og arbejdslamper. Hvis transformeren er varm, selv om lampen er slukket, bruger den el. Spar ved at slukke på stikkontakten.

Apparater med opladere såsom el-tandbørster, barbermaskiner m.v. fører ofte til stort elspild. De sættes til opladning, når de har været brugt, og så står opladeren ofte tændt hele døgnet. Men opladeren bruger typisk næsten lige så meget el, når apparatet er opladet som under selve opladningen. Sluk derfor, når apparatet er opladet.

Nogle opladere til mobiltelefoner, der efterlades tilsluttet i en tændt stikkontakt, bruger stadig el, når mobiltelefonen er opladet og frakoblet opladeren. Sluk på stikkontakten eller tag opladeren ud af stikket.

Beregn standbyforbruget

Standbyforbruget måles i Watt (effektoptag) eller kWh pr. time/døgn/år (elforbrug). I brugsanvisninger opgives standbyforbruget ofte i Watt, og du kan herrefter beregne det årlige elforbrug til standby.

Beregningseksempel
Hvis tv'et har et standbyforbrug på 5 W, og det står standby 20 timer per døgn, beregnes det årlige elforbrug til standby ved at sige:
5 W x 20 timer per døgn x 365 døgn=36.500 Wh=36.5 kWh.

Du skal altså gange standbyforbruget angivet i Watt med det årlige antal timer, apparatet står standby. For at få resultatet i kWh skal der herefter divideres med 1000.

Med en gennemsnitlig elpris på 2 kr./kWh bliver den årlige eludgift for tv-apparatet i dette eksempel ca. 73 kr.

 

Tip!

Hvis du skal oplade din smartphone, tablet, bærbar mv., kan du med fordel gøre det om natten. 

 • Sæt et kontakt-ur i en stikkontakt og tilslut en strømskinne. Sæt herefter alle opladere til mobil, tablet osv. i strømskinnen.
 • Indstil kontakt-uret, så opladningen foregår, imens du sover. Det hele bliver ladet fuldt op og klar til hverdagen, og du bruger ikke en masse standbystrøm på at have opladerne sat til konstant

Denne metode kan selvfølgelig også bruges andre steder i huset bl.a. i værkstedet til batteriopladerene til skruemaskinerne.

 

Forskellig ladetid og -metode til forskellige batterier

Ved Li Ion-batterier anbefales ”klatladning”: Sæt kontakturet så der lades ca. en time om dagen - så lader du heller ikke konstant på batteriet, hvilket hjælper på levetiden.

Ved NiCd-batterier anbefales længere opladningstid, og at batteriet skal være helt fladt, inden det lades op igen.

 

Få hele familien med

Hvorfor ikke gøre energibesparelser til et fælles projekt for hele familien? Selv små børn kan lære, at det er vigtigt at slukke lyset. De lidt større børn kan også forstå, at det er vigtigt at spare på ressourcerne - både for miljøets skyld og for familiens økonomi. Og de penge, I sparer, kan gå til fælles oplevelser for familien – eller hvad man nu går og ønsker sig.

Det handler om at gøre energibesparelserne nærværende i hverdagen. I kan lave jeres egne sjove skilte, som I hænger ved kontakter og vandhaner rundt omkring i boligen. Så I f.eks. husker at slukke for lyset i de rum, I ikke opholder jer i.

I kan konkurrere om, hvem der sparer mest. Eller hvem der kommer tættest på at gætte, hvilket apparat der bruger mest/mindst strøm. Vinderen kunne få et lille trofæ som den største ”energist”. Hvorfor ikke udvide konkurrencen til at involvere naboerne. Hvem ville ikke gerne have (energi)håneretten til den næste vejfest?

Mange energiselskaber har forbrugsoversigter, som man kan tilgå som kunde. Oversigterne viser dit energiforbrug over en given periode. I kan også anvende et sparometer til formålet.

Husk nu dit, og husk nu dat!

Og husk i hvert fald at slukke lyset, når du forlader dit værelse. I børnehoveder er der ofte fyldt med ting, der skal huskes. Og som regel glemmes mindst halvdelen undervejs, fordi der var andet, der var sjovere.

Når det, man skal huske, bliver til en vane, kommer den ønskede adfærd af sig selv. Derfor er det besværet værd at indøve gode elvaner, allerede fra børnene er små. Huskeregler og påmindelser, børnene selv har været med til at lave, virker ofte bedre end de tiltag, de voksne står for alene.

Små rim som ”Lyset det skal slukkes når, vi alle ud fra værelset går” eller ”husk nu at slukke når du går, så får du en dukke næste år” kan være med til at gøre det nemmere.

Perleplader eller små tegninger ved stikkontakterne minder om, at der skal slukkes. Og igen er det godt, hvis børnene selv er med til at lave udsmykningen, så de føler det som deres projekt. 

 

Hold øje med dit forbrug

Via en forbrugsoversigt bliver dit elforbrug synligt. Det giver dig et godt fundament for at opdage og gøre noget ved et uhensigtsmæssig højt elforbrug. 

De fleste elleverandører tilbyder deres kunder en forbrugsvisning via nettet og/eller via en App. Kontakt din elleverandør for at få adgang til din oversigt.

Energibesparelser i køkkenet: Madlavning, opvask, køl og frys mm.

Energirigtig madlavning

Vi bruger meget energi, når vi laver mad. Men du kan spare meget, hvis du laver mad på en energirigtig måde. Og hvis du spiser de madvarer, der ikke har ”kostet” megen CO2 at producere.

Det er altid en god idé at lave madplaner og bruge årstidens frugter og grønsager. Du sparer både penge og undgår madspild. 

De generelle råd til energirigtig madlavning er:

 • Sluk på stikkontakten, når køkkenmaskinerne ikke bruges. Hvis din mikrobølgeovn altid er tændt, vil det koste ca. kr. 80,00 i standbyforbrug om året.
 • Skyl ikke grøntsager af under rindende hane, brug i stedet en balje.
 • Indstil emhætten til det lavest mulige trin, der kan holde madosen ude af køkkenet. En emhætte bruger cirka halvanden gange mere el på højeste trin end på laveste. 
 • Kom låg på gryden, så det slutter tæt. Uden låg bruges der tre gange mere el. Hvis det er muligt, så tilbered maden i en gryde på kogepladen i stedet for i ovnen. Det kan give op til 70 procent besparelse. 
 • Lav mad i en høkasse og spar energi og tid. Langtidstilberedning giver mere smag. Og så kan du bruge simretiden på noget andet.
 • Ved at bruge brødristeren i stedet for ovnen, bruger du 10 gange mindre strøm.
 • Tø så vidt muligt frostvarer op i køleskabet inden tilberedning. Det tager længere tid, men er bedre for varens kvalitet. Og så sparer det el.
 • Plus 5° C i køleskabet og minus 18° C i fryseren er passende. For hver grad temperaturen sænkes derunder, stiger elforbruget med 5 procent.

 

Kogende vandhaner

Kogende vandhaner er praktiske i et køkken, hvor der er behov for at få varmt vand her og nu. Standbyforbruget ved nogle kogende vandhaner kan dog være højt og kan løbe op i 290 kWh eller kr. 580,00 om året. Det er derfor billigere at koge vand i en elkedel.

Overvej derfor inden du investerer i en kogende vandhane, hvor stort dit behov - og ønske - er for en vandhane med kogende vand. En elkedel er, som sagt, billigere i indkøb og i forbrug.

 

Opvask

Ifølge forbrugerrådet "TÆNK" bruges der fem gange så meget vand på at vaske op i hånden sammenlignet med en opvaskemaskine. Det kan dog godt betale sig at vask store ting som f.eks. gryder og skåle op i hånden og lad dem lufttørre.

De generelle råd til opvask er:

 • Fjern krummer og madrester, inden du sætter service mm. i opvaskemaskinen.
 • Lad opvaskemaskinen skylle af. Du bruger let mellem 10 og 15 liter vand, når du skyller af i hånden. Det kan faktisk godt betale sig at lade opvaskemaskinen gøre arbejdet, idet mange maskiner nemlig kun bruger 4-6 liter vand i skylleprogrammet.
 • Fyld opvaskemaskinen helt op: En lille opvask sluger stort set lige så meget energi som en stor. 
 • Brug altid det kortest mulige opvaskeprogram og den lavest mulige temperatur, som er tilstrækkelig til at sikre en ren opvask. Opvask ved 50/55° bruger 10-20 procent mindre el end vask ved 65°.

Går din opvaskemaskine i stykker, er det generelt en god idé at undersøge, om det kan betale sig at reparere den, inden du skifter til en ny. Der kan dog være penge og energi at spare ved at skifte til en model med et højere energimærke.

Køl og frys

Plus 5°C i køleskabet og minus 18°C i fryseren er passende temperaturer i køleskab og fryser. For hver grad temperaturen sænkes derunder, stiger elforbruget med 5 % pr. grad, fordi kølemaskinen skal arbejde mere. Køleskabets temperatur måles bedst ved at stille et termometer i et glas vand og sætte det midt i køleskabet i et døgn. Det giver det mest præcise resultat.

Døre og låger til køleskab og fryser skal slutte helt tæt. Kontroller det ved at sætte en papirstrimmel i døren. Papiret skal kunne blive hængende. Gør det ikke det, slutter døren eller lågen ikke ordentligt til.

Det gælder også om at have lågerne åbne så kort tid som muligt. Hver gang du åbner døren/lågen til køleskab og fryser, trænger der nemlig varm luft ind, og det kræver energi at køle luften igen.

De generelle råd til brug af køl og frys er:

 • Tø op i køleskabet: Tø så vidt muligt frostvarer op i køleskabet inden tilberedning. Det tager lidt længere tid, men er bedre for varens kvalitet. Optøning giver også "gratis" kulde, idet 1 kg frostvarer giver cirka en times kulde. Du får altså en times gratis energiforbrug i køleskabet. Frosne grøntsager er en undtagelse, og af hensyn til det færdige resultat anbefales det som regel at undlade optøning.

 • Brug indfrysning med omtanke: Indfrysningsknappen er kun nødvendig ved indfrysning af store mængder (over tre kg). Husk at stille tilbage til normal drift efter et døgn, ellers bliver fryseren alt for kold.

 • Masser af luft: Kølemaskiner afgiver varme, når de producerer kulde, og den varme luft skal kunne komme væk. Ellers skal maskinen arbejde mere, og så bruger den mere strøm og slides hurtigere. Sørg derfor for mest mulig luft omkring køleskab og fryser. Ved indbygning skal brugsanvisningens angivelse af afstande altid følges – det giver det bedste energimæssige resultat.

 

Kaffebrygning

Hæld kaffen på termokanden, så snart den er færdigbrygget i stedet for at holde den varm på kaffemaskinens indbyggede varmeplade. Står kaffen en time på varmepladen, bruges der lige så meget el som ved brygning af 1 liter kaffe. 

Både kaffemaskine og elkedel skal afkalkes jævnligt. For meget kalk øger elforbruget, og det tager alt for lang tid at få brygget kaffen. 

Sluk for espressomaskinen på stikkontakten. Espressomaskiners elforbrug svinger meget, men ligger typisk på omkring 69 kWh om året, hvilket svarer til ca. kr. 138,00 pr. år.

 

Ældre hvidevarer skal ikke på pension i sommerhuset

Mange sender hjemmets aflagte køleskabe, frysere og TV på pension i sommerhuset. Det kan føre til et unødigt højt energiforbrug, fordi de gamle hårde hvidevarer typisk har en lav energimærkning og derfor bruger rigtig meget strøm. 

Det kan eksempelvis ofte betale sig at investere i et nyt A++ køleskab til sommerhuset, og som regel kan man nøjes med et mindre køleskab end det, man har haft derhjemme.

Spareråd i husholdningen: Tøjvask, belysning, robotstøvsuger og tyverialarm

Vask og tørring

Ved køb af tørretumbler eller vaskemaskine bør du se efter en model med energimærke A++. For at en tørretumbler kan få energimærke A++, skal tørretumbleren have indbygget en varmepumpe. Det er pt. kun kondenstørretumblere, der har indbygget varmepumpe.

De generelle råd til vask og tørring er:

 • Undgå "klatvask". De fleste moderne vaskemaskiner regulerer selv vandmængden efter mængden af tøj. Det er dog stadig det mest optimale at fylde maskinen helt op.
 • Vask kun beskidt tøj. Vask slider på tøjet, så det kan nogen gange være nok blot at lufte tøjet uden for i den friske vind.
 • Brug lavest mulig temperatur. Kogevask ved 90° er – stort set - unødvendigt. Tøjet kan sagtens blive rent ved 60°. Vask kulørt tøj ved 40° i stedet for 60. Elbesparelsen pr. vask er i begge tilfælde 35-45 procent. Dog kan det være en fordel en gang i mellem at bruge maskinens 90° program, for ved disse vaske gør maskinen sig selv ren indvendig. 
 • Drop forvasken, det skærer 20 procent af elforbruget. Forvasken kan undværes, hvis tøjet ikke er særlig snavset.
 • Følg doseringsvejledningen til vaskepulveret, så du belaster miljøet mindst muligt og undgår sæberester i tøjet, der irriterer huden. Læs mere om korrekt dosering af vaskepulver hos TÆNK.
 • Tør tøjet udendørs. Det er helt gratis!

Går din vaskemaskine i stykker, er det generelt en god idé at undersøge, om det kan betale sig at reparere den, inden du skifter til en ny. Der kan dog være penge og energi at spare ved at skifte til en model med et højere energimærke.

 

Belysning

I en almindelig husholdning går ca. 12 % af elforbruget til belysning. 

En fingerregel siger, at en pære typisk er tændt 1.000 timer om året. Der er derfor store besparelser ved at skifte til enten LED- eller sparepærer, da disse er meget energieffektive og lang levetid.

Du sparer naturligvis mest el ved at slukke for lyset i de rum, hvor du ikke opholder dig - eller på steder, hvor du ikke længere har behov for lyset.

Pæretyper

Den traditionelle glødepære er udfaset og må ikke længere sælges i Danmark. Der er i stedet kommet forskellige pæretyper som f.eks.:

 • Sparepære: En sparepære er et lysstofrør i miniudgave. Sparepæren er rigtig god som en allround-pære og har en levetid på typisk 5.000 – 15.000 timer. 
 • LED: LED er lysdioder. LED-pæren findes som LED-spots og som ikke-retningsbestemte LED'er. LED-spots lyser i en retning og egner sig derfor rigtig godt til retningsbestemte lamper og spots samt andre lamper, der lyser nedad. En LED-pære kan have en levetid på mellem 25.000 til 80.000 timer. 
 • Halogenlamper: Halogenlamper giver rigtig meget lys, men de er også dyre i drft. Og transformeren til lavvoltspærer bruger el, hvis ikke lampen slukkes på kontakten. Halogenpæren har en relativ kort levetid på ca. 2.000 timer.

Indkøb af belysning 

Vi er blevet meget glade for LED-pæren. Ifølge Energistyrelsen er antallet af LED-pærer i en dansk gennemsnits husstand mere end firdoblet siden 2012 og tendensen fortsætter.
Udbredelse af kendskabet til LED-pærens gode egenskaber, pærens betydelige prisfald og øget kvalitet af LED-pærer har siden 2010 været årsag til en stigende udbredelse af denne lyskilde frem for andre lyskilder såsom lavenergipærer eller halogenpærer.

Når du køber en LED-pærer skal du undersøg farvegengivelsen samt effektiviteten. Farvegengivelsen gengives i Ra, og 100 Ra svarer til dagslys. Ra skal være på min. 80. Effektiviteten angives i lumen pr. watt, og LED´s effektivitet er på mellem 40 og 60 lumen pr. watt. Til sammenligning har halogenpæren en effektivitet på mellem 10 og 15 lumen pr. watt. 470 lumen svarer til en gammeldags 40 watts-glødepære.

LED-pærer kan fås både med koldt og varmere hvidt lys. LED-pærer kan ligeledes fås i mange former og størrelser. 2.700 K svarer til lysfarve som glødepæren og 3.000 K svare til halogenglødepærens lysfarve. Koldere lys end dette egner sig dårligt i boliger.

Vær også opmærksom på sokkel, dimensioner og dæmpbarhed, så det sikres, at den nye pære passer i lampen.

Bortskaffelse af belysning

Når en sparepære ikke længere dur, skal den afleveres på genbrugsstationen, da pæren indeholder små mængder af kviksølv. LED-pærer indeholder ikke kviksølv, men indeholder en række stoffer, der kan genanvendes i eksempelvis produktion af nye pærer.

Den rette belysning

Ønsker du yderligere hjælp til at vælge den rigtige lyskilde, kan du læse mere i Energistyrelsens hjælp til at finde den rette pære.


 

Robotstøvsuger

Boligerne er blevet mere teknologisk styret, og det smitter af på de hjælpemidler, vi har til rådighed inden for og uden for hjemmet. Og robotter i stedet for den almindelige støvsuger vinder mere og mere indpas.

En robotstøvsuger er en selvkørende støvsuger, der kan programmeres til at støvsuge i et eller flere lokaler af sig selv. Den er forsynet med børster, der skal udskiftes, når de er slidte. Den bruger ikke støvsugerposer, men en bakke, der skal tømmes efter brug. Støvsugeren har en opladningsenhed, hvor den står og lader op mellem brug. Den kører selv til opladning, når den mangler strøm eller er færdig med at støvsuge. Nogle modeller har mere avancerede teknologier, så den kan indstilles til at køre automatisk på bestemte tidspunkter – for eksempel når du ikke er hjemme.

Robotstøvsugere kan være en god hjælp i en travl hverdag, idet den ordner noget af dit arbejde for dig. Robotstøvsugere kan dog – endnu – ikke erstatte den sædvanlige støvsugning, men den er glimrende som et supplement. Robotterne er et miljøvenligt alternativ, da den kører på batterier og dermed bruger mindre energi end traditionelle støvsugere, der bruges i private hjem i dag.

Anskaffelse

Hvis du overvejer en robotstøvsuger, er det en god idé at se på:

 • hvor stort et gulvareal den skal kunne håndtere
 • hvor mange forhindringer den skal overkomme 
 • hvor mange gange om ugen den skal anvendes
 • hvor lang tid kan den køre på en opladning
 • hvor lang tid tager det at lade op, før støvsuger er klar til brug igen
 • hvor mange gange kan batteriet oplades

Batteri

Det er vigtig at kende sammenhængen imellem den maksimale rengøringstid og batteriets opladningstid. Man kan danne sig et indtryk af, hvor stort et areal, der kan støvsuges inden for et givent tidsinterval. Den bedste måde at sammenligne batterier på er at se på den mængde energi, som batteriet kan levere i watt-timer (Wh). Jo flere watt-timer - jo længere rækkevidde. Og jo længere batteritid, jo større overflade kan robotstøvsugeren nå at dække på en opladning.

Robotstøvsugere har et lavt energiforbrug sammenlignet med traditionelle støvsugere. En robot er typisk på 40 watt, hvor en almindelig støvsuger er på 1500-2200 watt. En robot kan altså køre 50 gange så længe på det samme forbrug af energi.

Rækkevidde

Der kan være stor forskel på, hvor stort et areal de forskellige robotstøvsugere kan køre på en opladning. En robot kan typisk støvsuge 80-100 m2 på en opladning. Rækkevidden afhænger dog af underlaget (træ, klinker, tæppe) og forhindringer som f.eks. møbler, dørtrin osv.

Opladningstid

Hvis du har meget store rum eller måske mange rum, vil vi anbefale, at du også kigger på den tid, det tager at oplade robotstøvsugeren. De fleste modeller har en ladetid på 2-3 timer. De fleste modeller kan køre 60-90 minutter på en opladning, men det afhænger af underlag og forhindringer.

Vi kan anbefale robotstøvsugere med lithium-baserede batterier, da denne type ikke blot oplader hurtigt, batteriet kan også tåle at blive ladet op rigtig mange gange (500-1000 gange, afhængigt af hvordan batteriet bruges og vedligeholdelse).

Leverandørerne har forskellige anbefalinger til, hvordan du får batteriet til at holde længst. Men det er en god ide at rengøre robotten ofte og fjerne hår og andet skidt fra børster og hjul. 

 

Tyverialarm

Tyverialarmers elforbrug varierer meget. Det afhænger bl.a. af, hvor mange sensorer der er med i systemet.

Elforbruget kan ligge mellem 44-174 kWh om året, svarende til kr. 88-348,00.

Det er en god idé at spørge alarmselskabet - eller i byggemarkedet - om energiforbruget på sensorer, kameraer og alarmer. På den måde kan du undgå at få energislugende apparater ind i dit hjem.

 

Legetøj

Der findes rigtig meget elektrisk legetøj, og der kommer mere og mere på markedet. Der findes bl.a. motoriserede rullehjul og fjernstyrede biler, droner, helikopter, legetøjsinstrumenter, legetøjstelefoner og bamser med lyd.

Legetøjet bruger strøm enten via batterier eller via en stikkontakt. Den strøm, som kommer ud af stikkontakten, er langt mere miljøvenlig end strøm fra batterier, idet batterier skaber affald og indeholder tungmetaller.

Pas på dit barns sundhed og miljøet ved at købe legetøj, der kan lades op via en stikkontakt. Hvis du skal bruge batterier, så vælg genopladelige batterier og brug batterier, der er svanemærkede. Du bør undgå legetøj, hvor batteriet er indbygget og derfor ikke kan udskiftes.

Bortskaffelse

Husk også at aflevere alle batterier til farligt affald, og aflever desuden brugt elektronisk legetøj som elektronikaffald. God leg!

På miljø- og fødevareministeriets hjemmeside kan du finde yderligere vejledninger i køb og brug af elektrisk legetøj.

Indeklima: Termostat, cirkulationspumpe, varmtvandbeholder og udluftning

Varme med den rigtige termostat

Vælg en termostat, hvor føleren kan placeres fri for træk, gardiner og direkte sollys. Termostatens føler skal altid have mulighed for at registrere rumtemperaturen. Derfor bør den aldrig være dækket af møbler eller lignende.

Fremløbstermostater

Termostater måler temperaturen i rummet og åbner for varmen, når temperaturen i rummet er lavere end den temperatur, termostaten er stillet til. Husk derfor at skrue ned - men undgå at lukke helt - når du lufter ud.

Indstilling af temperatur

Vi anbefaler en rumtemperatur på 20ºC i opholdsrum. For hver grad temperaturen går ned eller op, sparer du eller koster det 7 % ekstra energi. Hold derfor øje med temperaturen. Brug et godt rumtermometer, og placer det på en indervæg i ca. 1,4 meters højde (aldrig på en ydervæg).

Stil termostaten i en mellemindstilling, for eksempel 3. Efter et par timer kan du kontrollere, om temperaturen er passende. Hvis ikke, så stil derefter termostaten lidt op eller ned til den ønskede temperatur er opnået.

Husk, der kan gå 1-2 timer, inden reguleringen kan mærkes og ses på rumtermometeret - ved gulvvarme kan det tage noget længere tid.

Det er meget vigtigt, at radiatorerne ved normaldrift er kolde i bunden.

 

Udluftning

For at få et godt indeklima er det en god idé at lufte ud 2-3 gange om dagen. Lav gennemtræk i 5-10 minutter. Det giver frisk luft i boligen, og vægge og møbler bliver ikke afkølede. Husk at lukke termostaterne under udluftningen, men luk ikke helt ned.

 

Cirkulationspumpe

Cirkulationspumpe er ofte den største forbruger af strøm blandt alle husstandens apparater. Og mange cirkulationspumper kører året rundt.

Udskiftning samt korrekt brug af pumpen kan medføre en besparelse på op til 80 % af pumpens energiforbrug. Ældre pumper kan derfor med fordel udskiftes. Den lokale VVSer kan hjælpe med råd og vejledning.

Hvis cirkulationspumpen afbrydes i længere perioder, fx uden for fyringssæsonen, bør den dog ind imellem sættes i gang i 10-15 minutter, så den ikke "gror fast". Dette kan eventuelt styres ved hjælp af et tænd/sluk-ur. 

Brugsvand

Cirkulationspumpen til brugsvand er ofte i konstant drift, hvilket medfører et stort energiforbrug. Som regel har man behov for varmt vand i bestemte perioder af døgnet. Derfor kan det være energiøkonomisk at lade et tænd/sluk-ur styre pumpen, så den kun er i gang, når der er behov for det.

Se også Energistyrelsens hjælp til tjek af cirkulationspumpe.

 

Ventilationsanlæg

Ventilationsanlægs elforbrug afhænger især af husets størrelse. Sørg for at rense filtret jævnligt, ellers bruger du unødig strøm.

 

Varmtvandsbeholder

Der er et vist varmetab fra en vandvarmer og fra varmtvandsrørerne, selv om de er isolerede. Varmetabet er afhængigt af vandets temperatur, omgivelsernes temperatur og isoleringens kvalitet. En varmtvandsbeholder bør derfor placeres så tæt ved tappestedet som muligt.

Kontroller jævnligt om afgangsrøret på vandvarmeren er helt koldt. Det kunne være, inden du åbner for vandet om morgenen. Hvis det ikke er koldt en halv meter fra vandvarmeren, kan der være en lækage på rørene eller en dryppende vandhane, som betyder, at vandvarmeren opvarmer spildt vand. En nyere vandvarmer er bedre isoleret og har derfor et mindre varmetab.

Sluk for beholderen

Det kan betale sig at slukke for beholderen, når der ikke er behov for varmt vand i længere perioder. Det kunne være et par dage eller længere.

Den rette temperatur

For at undgå sundhedsskadelig bakterievækst, skal temperaturen i varmtvandsbeholderen være 55-60°C. Temperaturen på tappestedet vil så være 50-55°C. Varmt vand med en for høj temperatur øger risikoen for skoldning. Hvis den har 50°C ved tappested, skal man kort kunne holde hånden under det varme vand. Er man i tvivl, bør man altid kontrollere temperaturen med et termometer. Er vandet over 60°C medfører det for stor kalkaflejring, og det kan forkorte beholderens levetid. Kalk på varmelegemet kan give driftsforstyrrelser i form af overophedning af varmelegemet. Afkalkning af vandbeholder bør udføres af en fagmand.

Ny varmtvandsbeholder 

Hvis din varmtvandsbeholder er isoleret med mindre end 20 mm eller er over 10 år gammel, bør du overveje at udskifte den til en ny model. Det gælder også, hvis den er vandretliggende.

Ved udskiftning kan du opnå en bedre udnyttelse af varmen fra beholderen, bedre sikring mod bakterier og mindre kalkudfældning. Hvilket alt i alt giver et lavere energiforbrug, der gavner både pengepung og miljøet.

For yderligere information se Energistyrelsens hjemmeside.

Elforbrug udendørs: Værktøj, robotplæneklipper, belysning

Værktøj

Hvis du overvejer at købe et nyt stykke værktøj, er det en god idé at se på:

 • hvor mange watt bruger det
 • hvor lang tid tager det at lade op
 • hvor lang er rækkevidden
 • antal medfølgende batterier
 • energimærke – hvis et sådan forefindes

Boremaskiner

Allerførst bør man gøre op med sig selv, hvad maskinen skal kunne. Hvis man har mange boreopgaver, bør man overveje en 230 V-maskine med flere omdrejninger. Den kan klare opgaven hurtigere.

Og så er der lige det med betonvægge. Her kan en regulær borehammer være den eneste, der kan klare opgaven.

Kapacitet

Hvis man har besluttet sig for en batterimaskine, bør man se mere på kapaciteten end på spændingen, lyder rådet. Kapaciteten (Ah) angives i ampere timer, og her er nogle typiske værdier 1,3 - 1,5 - 2,6 og 3,0 Ah. Alt andet lige vil et højere tal give længere arbejdstid, før batteriet skal oplades.

Akkumaskinernes spænding er typisk 10,8 - 12 - 14,4 og 18 V. Professionelt grej fås også som 24 V. TÆNK anbefaler mindst to batterier, fordi man så kan bruge ét, mens det andet lader op. I nogle tilfælde sælges maskiner med tre batterier, men man kan også komme ud for, at der kun følger ét batteri med maskinen.

Man kunne også dele

Mange redskaber bruger vi kun lejlighedsvis. Hækklipperen en gang om året og boremaskinen, når der skal hænges en lampe eller et billede op.

Hvis man er tilhænger af den nye trend med deleøkonomi og vælger at dele redskaber med naboer eller andre, giver det gevinst for både en selv og miljøet. Går man for eksempel sammen med fire naboer om en boremaskine, skal der ikke produceres fem boremaskiner, men kun én.

 

Robotplæneklippere

Robotplæneklipperen er for haven, hvad opvaskemaskinen er for køkkenet. Robotplæneklipperen sparer dig tid, og den er god for allergikere, da den hvirvler mindre græs op i luften end en almindelig plæneklippere.

Robotplæneklipperen er en selvkørende græsslåmaskine. Den er batteridrevet og med en indbygget computer, så plæneklipperen selv kan finde rundt i haven.

Styringen af mange robotplæneklipperne sker typisk ved, at man lægger en elsnører ud i haven. Elsnører afgrænser det område, som robotten skal holde sig indenfor. Den sikrer, at plæneklipperen ikke kommer på afveje eller beskadiger bede osv. Elsnøren begynder og ender ved ladestationen og en stikkontakt. Det er her, robotklipperen finder hen, når den er ved at løbe tør for batteri.

Plæneklipperen er desuden et miljøvenligt alternativ, da den kører på batterier, og den genererer ingen luftpartikler sammenlignet med traditionelle benzindrevne plæneklippere.

Anskaffelse

Hvis du overvejer en robotplæneklipper, er det en god idé at se på:

 • hvor stort et græsareal den skal kunne håndtere
 • hvor mange forhindringer den skal overkomme 
 • hvor mange gange om ugen den skal anvendes
 • hvor lang tid kan den køre på en opladning
 • hvor mange gange batteriet kan oplades

Batteri

Robotplæneklipperens klippetid og rækkevidde er begrænset af batteriet. Den bedste måde at sammenligne batterier på er at se på den mængde energi, som batteriet kan levere i watt-timer (Wh). Jo flere watt-timer - jo længere rækkevidde.

Rækkevidde

Der kan være stor forskel på, hvor stort et areal de forskellige robotplæneklippere kan køre på en opladning. Mange modeller har en rækkevidde på op til 250 m2 plæne på en opladning. Men en del modeller ligger noget under dette.

Opladningstid

Hvis du har en meget stor have, er det også en god idé at kigge på opladningstiden. Det vil sige, hvor lang tid tager det, før robotten er opladt og klar til brug igen. Mange modeller har en ladetid på 1-2 timer, men det kan variere meget alt afhængig af modellen og batteritypen.

Vi kan anbefale robotplæneklippere med litiumbaserede batterier, da denne type ikke blot oplader hurtigt, batteriet kan også tåle at blive ladet op rigtig mange gange. (500-1000 gange, afhængigt af hvordan batteriet bruges og vedligeholdelse).

 

Udendørsbelysning

Det er mange grunde til at have udendørsbelysning: orientering, sikkerhed og stemning.

Der er penge at spare, hvis man indstiller belysningen, så den kun anvendes, når der er brug for den. Der findes flere anordninger, der kan styre belysningen:

 • Tænd/sluk-ur: Et døgnur kan indstilles, så lyset kun er tændt på bestemte tider af døgnet.
 • Skumringsrelæ: Et skumringsrelæ måler selv mængden af dagslys og tænder automatisk, når det bliver mørkt.
 • Bevægelsessensor: Sensorer tænder automatisk ved bevægelse og slukker igen efter et indstillet interval. Husk at indstille sensoren, så den kun reagerer på relevant bevægelse.

Den rette belysning

Ønsker du yderligere hjælp til at vælge den rigtige lyskilde, kan du læse mere i Energistyrelsens hjælp til at finde den rette pære

Transport: Elcykel og elbil

Elcykel

En elcykel kan være et godt alternativ til bil nr. 2. Efterhånden er batterierne på elcyklerne også blevet bedre. Tidligere kunne de kun klare 15 km på en opladning, men i dag kan de køre meget længere. Et godt råd er at gå efter et batteri med længere rækkevidde end de ture, du skal ud på. 

Levetid på batteri 

Levetiden på batterier varierer meget. Lithium-batterier holder typisk 2-6 år, men det afhænger naturligvis af forbrugsmønster. Spørg forhandleren om erfaringer med batterier, levetid og rækkevidde.

Hvad koster det?

Det koster typisk 2 øre pr. kilometer at benytte en elcykel.

Du kan finde yderligere tips og tricks til brug af elcykel på Cykelistforbundets hjemmeside.

 

Den batteridrevne elbil

Elbilen kører på strøm fra et genopladeligt batteri eller i nogle tilfælde en pakke af batterier. Bilen bliver "tanket op" ved at tilslutte bilens batteri til en stikkontakt på en ladestation.

En opladning af en batteridreven elbil tager mellem seks og otte timer - igen afhængig af batteritypen.

Der er mange gode grunde til at vælge en elbil frem for en almindelig bil; Den er CO2- og ressourcebesparende, og den er økonomisk i drift.

CO2-besparende kørsel

Der sker ingen forbrænding ved kørsel i en elbil. Der er ingen udstødning af skadelige stoffer og ingen lokalforurening, hvorfor elbilen ikke udleder elbilen CO2. Der kan dog være udledning af CO2 ved produktionen af den strøm, som elbilen lades op med. Hvis strømmen, der driver elbilen, kommer fra vedvarende energi som vind eller vandkraft, er elbilen CO2-fri.

Mindre ressourceforbrug

Elbiler er bedre til at udnytte energien end almindelige biler: Elbilen udnytter energien op til 85 procent, mens en benzinbil kun udnytter energien op til omkring 20 procent.

De små elbiler kan køre 100 km på et fuldt opladet batteri, mens de store biler af slagsen kan tilbagelægge op mod 500 km, inden man skal finde en ladestation. Distancen er dog også afhængig af, hvor hurtigt man kører, hvor koldt og blæsende det er osv. Til sammenligning kan en typisk konventionel benzin- eller dieselbil køre op til 1.000 km på en tank.

Hvad koster det?

Elbilens lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger gør den til et meget rentablet alternativ til de traditionelle benzin- og dieselbiler.

Det koster omkring 20-30 øre/km at køre i en elbil, men det varierer meget og afhænger af bilens batteri, kWh-prisen på el til opladning, kørestil mv.

Du kan finde yderligere information om elbiler på Dansk Elbil Alliances hjemmeside.

 

Hybridbilen

En hybridbil kombinerer egenskaberne i en elbil og en konventionel benzin- eller dieselbil. I praksis betyder det, at en klassisk forbrændingsmotor er udstyret med en batteripakke, der lades op under kørsel. Bilproducenterne kombinerer de to motorer forskelligt. Parallel-hybridbiler anvender som oftest elmotoren ved lave omdrejninger. Seriehybridbilen udnytter de to motorer samtidigt.

 

Plug in-hybridbilen

Plug in-hybriden er udstyret med en konventionel benzin- eller dieselmotor og et batteri forsynet med et ladeapperat, der kan lades op på en ladestation. Man kan skifte mellem motortyperne til under kørslen.

Elbesparende gadgets: Smartphones, tablets, computere mm.

Energivenlige elektroniske apparater

Ifølge EU’s regler må forbrugerelektronik, der er købt i 2013 og fremefter, maksimalt have et standbyforbrug på 0,5 W for elektronik uden display og 1 W med display. Hvis dine apparater er anskaffet før 2013, kan der derfor være ekstra meget at hente ved at slukke helt for dem.

 

Træk stikket ud

Selvom udgiften til strøm til de små apparater er lille sammenlignet med hjemmets helt store strømslugere i køkkenet og bryggerset, er der stadig lette penge at spare ved at tage opladeren ud af stikket, når de er ladet op, og du ikke bruger dem.

Undlad at lade batteriet op om natten. Selvom smartphones selv automatisk slår opladningen fra, når den er 100 % opladet, så kan batteriet godt tage mindre skade af en eventuel overophedning som følgende at en længere opladning.

 

Smartphones, tablets og computere

En gennemsnitligt dansk husstand har tre smartphones, to tablets og to bærbare computere. Årligt vil de koste cirka 490 kroner årligt på elregningen.

Vi bruger dem hele tiden på jobbet og i fritiden. Smartphones, tablets osv. bruger ikke megen strøm i sig selv. Til gengæld suger de programmer og Apps, vi installerer på dem, en del saft og kraft ud af apparaterne. Vi er derfor nødt til at lade op ofte, hvilket ikke blot koster på elregningen, det nedsætter også batteriernes levetid.

Der er derfor penge at spare ved at følge et par simple, men nyttige råd.

Den største strømsluger er skærmen, så skru ned for lysstyrken. Standardindstillingen er ofte sat til høj lysstyrke. Det ser godt ud, men det er desværre også en af de mest strømslugende funktioner.

Dine egne videoer - eller dem fra youtube - sluger meget strøm. Det er fordi, at der skal bruges energi til at holde skærm, grafik og processor aktive. Og jo højere opløsning, du har på skærmen, jo højere er strømforbruget, og jo oftere skal du oplade apparatet.

Sluk for forbindelser, du ikke bruger

Alle funktioner bruger strøm, så sluk dem, du ikke bruger. Det gælder også spil, der kan indeholde reklamer, og derfor bruger ekstra strøm.

Du kan spare på den bærbare computers batteri ved at afslutte større programmer, når du ikke bruger dem. Det gælder især de programmer og spil, der bruger megen hukommelse og regnekraft. Det er også en fordel at holde antallet af åbne browservinduer på et minimum.

Teknologier, der anvendes til at forbinde telefonen til omverden eller andre enheder som eksempelvis Wi-Fi, GPS, internetdeling, bluetooth og NFC, bruger batterikraft på at søge efter og være forbundet til netværk o.lign. Appsene er i sig selv ikke de store strømslugere, men de dræner batteriet. Det er derfor en god idé kun at have wifi og bluetooth tændt, når du har brug for det. 

Har du mulighed for det, kan du spare strøm ved at sætte telefonen på "flytilstand". Vær dog opmærksom på, at du ikke kan sende eller modtage mail, sms og opkald, når telefonen er sat til denne tilstand. Du kan også sætte den energisparende funktion til, når du går i seng.

På mange apparater kan du spotte og slukke for de strømslugende funktioner/Apps under "indstillinger".

Opladning

Selvom smartphones, tablets og bærbare computere konstant er i brug eller til opladning, tager de en meget lille del af el-budgettet. Ifølge flere eksperter har du godt af at ’lade op’ i cirka otte timer i streg. Det samme har din smartphone.

Det er forventeligt, at det koster på elregningen, når et eller flere apparater bliver opladet så ofte, som det er tilfældet med smartphones, tablets og bærbare computere. Det er dog forholdsvist billigt at oplade de små apparater.

 • At oplade en smartphonen i otte timer koster cirka 45 kroner om året
 • At oplade en tablet i otte timer koster cirka 55 kroner om året
 • At oplade en bærbar computer i otte timer koster cirka 125 kroner om året

Det er helt fint at "klatoplade" i løbet af dagen. Hvis du anvender Li-Ionbatterier, anbefales det, at dit batteri konstant er opladet mellem 20-80 %. Det er her, batteriet præsterer bedst, og du giver dermed dit batteri en chance for at holde længere. Ydermere har Li-Ion-batterier det med at blive lidt mere ustabile, når de går helt døde, så prøv så vidt muligt at undgå, at din forbrugerelektronik taber al strøm.

 

Strømbesparende gadgets

De fleste af os er klar over, at der er penge at spare, hvis vi tænker lidt mere over vores energiforbrug. Men der kan være langt fra tanke til handling i en travl hverdag, hvor mange andre ting fylder. Men der er hjælp at hente.

Undersøgelser viser, at vi gerne vil have hjælp til at spare på strømmen. Vaskemaskiner, stikkontakter, TV og varmeanlæg vil derfor i fremtiden være mere og mere intelligente. De hjælper os med at nedbringe vores forbrug til gavn for både pengepung og miljø.

Der er desuden flere forskellige gadgets, apparater og Apps, som kan hjælpe med at spare på energiforbruget. Vi kan kort sagt øge vores komfort og spare på energien uden at røre en finger. Næsten.

Du finder på denne side et udpluk af sådanne apparater. Listen er bestemt ikke udtømmende – og der kommer hele tiden nye ting til – så det er bare med at gå på opdagelse i den fagre nye verden.

Intelligente tænd/luk-enheder

Der findes forskellige intelligente tænd/sluk-enheder, hvor du ikke blot kan tænde og slukke dine elektroniske apparater på udvalgte tidspunkter. Mange af disse kommer også med en App, så du – uanset hvor du er – kan styre og overvåge elforbruget. Enheden tilsluttes WiFi-netværket i hjemmet og sender beskeder, når vaskemaskinen er færdig, børnene ser for meget tv, eller hvis du har glemt at slukke for radiatoren.

Lyssensorer

Med sensorstyrede lamper, kan du sikre dig, at lyset tænder, når du skal bruge det. Og du skal ikke huske på at slukke igen.

Radiatortermostater

Radiatortermostater fås efterhånden så smarte, at de næste kan tænke for dig. De lukker automatisk for varmen, når du lufter ud. De sørger for, at der bliver skruet ned for varmen, når du går i seng, og at der bliver skruet op igen, når du står op. Nogen termostater har også en ”ferietilstand”, hvor systemet automatisk skruer op for varmen igen lige inden, du kommer retur fra ferien.

Nyere termostater kan desuden regulere varmen hurtigere end de mekaniske. Der kommer derfor ikke så store udsving i temperaturen, hvilket betyder et mindre energiforbrug og mindre energiudgifter.

App: Klar til en elbil

Elbilen har flere fordele. Den er bl.a. støjsvag og den forurener mindre end en traditionel bil. Overvejer du en elbil, men er du ikke helt sikker på, om dit kørselsbehov kan dækkes af en elbil, kan Appen ”Klar til elbil” hjælpe. Appen, der er udviklet i samarbejde med Aarhus Universitet, kan være med til at afdække dit egentlige kørselsomfang. Den beregner desuden besparelsen i brændstoføkonomi og reduktion af CO2-udledning. Appen findes til iOS og Android.

App: EcoGator

Appen ”EcoGator” kan hjælpe dig med at foretage energibesparende køb af eksempelvis hårde hvidevarer, belysning og tv. Smartphonens kamera bruges til at scanne produktets energimærke. Du får herefter en oversigt over produktets energiforbrug samt en indikation af, hvordan produktet ligger energimæssigt i forhold til lignende produkter. EcoGator er udviklet med EU-støtte og kan downloades via Google Play og App Store.

 

Forbrugsmønster: Den fulde løsning

Husk, at smarte, strømsparende gadgets og apparater kun er den halve løsning. De kan hjælpe et godt stykke hen ad vejen, men vi skal fortsat være bevidste om vores eget forbrugsmønster for at kunne nedbringe vores energiforbrug. Jo mere vi tænker over, hvad vi bruger energien til – og hvornår vi bruger den – jo mere er der at spare i det daglige. Og jo mere er der så til alt det andet, vi gerne vil.

Få overblik over dit elforbrug

Undersøgelser viser, at det bedste sted at starte, hvis man gerne vil spare på energien, er ved at få et overblik over det nuværende forbrug. Det kan bl.a. gøres via forbrugsoversigter.

Via en forbrugsoversigt bliver dit elforbrug synligt. Det giver dig et godt fundament for at opdage og gøre noget ved et uhensigtsmæssig højt elforbrug. Og du kan straks se, om dine besparelsestiltag bærer frugt.

De fleste elleverandører tilbyder deres kunder en forbrugsvisning via internettet og/eller via en App. Kontakt din elleverandør for at få adgang til din oversigt.

FÅ MERE AT VIDE

HJÆLP OS MED AT BLIVE BEDRE

 

 Vi vil gerne sikre os, at du finder den information, du har brug for på vores side. Derfor beder vi dig angive, om du fandt det, du skulle, eller om du mangler information.

Hvis du har spørgsmål om energibesparelser, eller der er informationer, som du ikke kan finde på siden, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 7222 6260 eller mail energibesparelser@konstant.dk.