TIL GAVN FOR PENGEPUNG OG MILJØ

HVOR ER JERES SPAREPOTENTIALE?

Der er mange muligheder for at spare på energien. Inden du påbegynder et projekt, er det smart at undersøge, om der ydes tilskud og indgå en aftale med KONSTANT.

Der er rigtig mange måder at spare på energien. Udskiftning af produktionsmaskiner, lyskilder samt køl og ventilation giver ofte gode besparelser.

Vinduer, porte, døre og isolering kan udskiftes og give besparelser på varmeregningen.

Vaner og procedurer kan udfordres og blot små justeringer kan give store besparelser.

Nedenfor har vi samlet en række spareråd, som især kan bruges af virksomheder. I mange tilfælde vil det give rigtig god mening at søge sparring hos en rådgiver, der kan hjælpe med at identificere og optimere spareprojekterne.

INSPIRATION TIL AT SPARE PÅ ENERGIEN

Belysning: Lyskilder og armaturer

Udskiftning af lyskilder og armaturer er en god ide, hvis du stadig har lysstofrør og glødepærer hængende. Det er muligt at finde gode LED-lyskilder med fornuftig farvegengivelse og behageligt lys som erstatning for de gamle strømslugere.

Energiforbruget i LED-pærer og rør er væsentligt mindre end de gamle rør og pærer, så jo ældre dine eksisterende lamper er, jo større er fortjenesten ved at skifte dem ud. Det kan være en god idé at alliere sig med fagfolk, som kan hjælpe med at designe den helt rigtige løsning tilpasset til de enkelte rum, formål og arbejdspladser.

Ud over et væsentligt bedre lys kan virksomheden også opnå gladere medarbejdere, som ikke oplever hovedpine og træthed som følge af flimmer og dårlige lysforhold.

Varme: Behov og regulering

Der kan være meget at spare på varmeforbruget i virksomheden. Undersøg om der er samme varmebehov i alle rum. Lageret vil sjældent have brug for samme temperatur, som kontorer og andre opholdsrum.

Vær opmærksom på, at ventilationssystemer har indflydelse på udnyttelsen af varmen.

Varmegenvinding sikrer, at I får mest muligt ud af opvarmningen. 

Motorer og kedler: Slitage og virkningsgrader

Gamle motorer og kedler kan ofte med fordel udskiftes til nyt. Det skyldes både slitage og det faktum, at der udvikles nye og bedre modeller med bedre virkningsgrader.

Derudover kan der være store besparelser ved at konvertere fra én brændselstype til en anden. Det kunne eksempelvis være udskiftning af en ældre oliekedel med et nyt varmepumpeanlæg. Besparelserne finden både i forhold til driftsøkonomien, men også i investeringsfasen.

Politisk ønskes det at fremme energi fra vedvarende energikilder, hvilket i nogle tilfælde gør det ekstra fordelagtigt at konvertere fra én energiart til en anden. Hør mere om det, ved at tage en rådgiver med på råd.

Køle- og ventilationsanlæg: Dimensionering og belastning

For både køl og ventilation gælder det, at det er vigtigt at anlægget er dimensioneret efter opgaven.

Hvis der tages højde for belastningen, også hen over dagen, kan der spares meget energi.

Derudover kan det være en rigtig god idé at gennemgå anlægget med en fagmand for at sikre, at anlægget er i god stand og fungerer optimalt.

Klimaskærm: Isolering, døre og vinduer og porte

Isolering
Ved at efterisolere opnår virksomheden en besparelse på varmeomkostningerne og ofte også et bedre indeklima.

Døre og vinduer
Der er penge at spare, hvis udtjente døre og vinduer udskiftes, idet varmetabet hermed begrænses.

Porte
Lufttæpper hjælper med at holde på varmen, så den varme luft ikke forsvinder, hver gang porten åbnes.

Adfærd: Omtanke og procedurer

Omtanke er helt gratis eller i hvert fald ikke afhængig af en investering i materialer for at blive brugt. Ved at se kritisk på virksomhedens procedurer og vaner kan man finde besparelser. Nogen gange er det helt simple ting, der bare lige skal genopfriskes.

Overblik gør en forskel
Tag et grundigt kig på forbruget af både el, varme og vand. Forbruget skal passe til produktionen eller til hvornår og hvordan bygningen bruges. Et stort forbrug om natten kan tyde på at noget kører uden at gøre gavn.

Trykluft (lyttetest)
Gør det til en vane at lytte efter en gang i mellem, om der er utætheder i trykluftssystemet

Sidste mand lukker og slukker
Indfør en rutine der sikrer, at der ikke står maskiner eller lys tændt unødvendigt når der ikke er nogen på arbejde

Ændre adfærd – fokusområder: lys og varme
Lys, der er tændt på gange og toiletter, når der ikke er nogen, der bruger det, er spild. Sensorer er mere effektive end indarbejdelse af gode vaner, men et generelt fokus på virksomhedens forbrug af energi kan også have en afsmittende effekt på vandforbrug og affaldsmængde.

"Udgiften til energi er et vigtigt økonomisk parameter for danske virksomheder. Energispareprojekter har direkte effekt på bundlinjen"

Nina Brandsen, Salgs- og energiteknisk konsulent, KONSTANT

HJÆLP OS MED AT BLIVE BEDREVi vil gerne sikre os, at du finder den information, du har brug for på vores side. Derfor beder vi dig angive, om du fandt det, du skulle, eller om du mangler information.

Er der informationer, som du ikke kan finde på siden, eller har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 7222 6260 eller mail energibesparelser@konstant.dk.